Fiecare dintre noi avem nevoie în viața profesională de anumite competențe specifice poziției deținute, atât hard cât și soft. Acestea din urmă se pot sau nu suprapune cu capabilitățile de care este nevoie în procesele de recrutare. Din acest motiv, recomand candidaților care își doresc rezultate bune și când vine vorba de interviuri să se axeze pe dezvoltarea următoarelor elemente:
✅ Storytelling-ul – Un discurs bine construit captează atenția, rămâne memorabil și oferă context real pentru abilitățile tale. Fii autentic, nu te teme să evidențiezi provocările întâlnite și cum le-ai depășit și include emoție și energie, pentru a evita o poveste plată.
✅ Citirea audienței (”reading the room”) - Gândește-te la ce se caută pentru rol și observă la ce reacționează intervievatorii. Dacă simți că își pierd interesul (se foiesc, se uită la ceas, trag aer în piept căutând ocazii să te întrerupă), scurtează și adaptează. Dacă îi vezi interesați de un anumit subiect, dezvoltă. Conectează-te cu oamenii cu care discuți.
✅ Structura – Prezentarea clară, concisă și logică a ideilor este esențială. Poți folosi metoda STAR (Situație, Task, Acțiune, Rezultat) pentru a detalia experiențele relevante. Rămâi la subiect, evită divagațiile și detaliile inutile, prin care pierzi audiența.
✅ Keeping it simple – Dezvoltă ideile, fii onest, însă nu te îngropa singur povestind niște lucruri care te dezavantajează, te fac să pierzi credibilitate, îți aduc prejudiciu.
✅ Pregătirea – Documentează-te despre companie, rol și persoanele cu care discuți. Gândește-te la întrebări cu sens, nu întreba orice poți găsi în 3 minute de search.
✅ Ascultarea activă – Fii atent la întrebările adresate și oferă răspunsuri coerente, relevante și bine gândite. Ajustează-ți abordarea și discursul, fii adaptabil.
✅ Evidențierea impactului concret – Concentrează-te pe rezultate, nu doar pe sarcini. Spre exemplu, „Am crescut vânzările cu 20% în șase luni” are mai multă greutate decât „Am fost responsabil de vânzări”.
✅ Gestionarea emoțiilor – Păstrează-ți autenticitatea, menține un nivel ridicat de energie în discuție, însă evită să mergi într-o extremă de vulnerabilitate. Am avut un candidat care s-a simțit atât de confortabil în interviu cu mine încât a început să plângă povestind o anumită situație. Nu e de dorit să se întâmple asta.
În concluzie, este important să te pui în valoare în conversație, însă ce NU recomand candidaților este să încerce să se vândă excesiv, să exagereze, să se laude, să mintă. La fel cum și clienților mei le recomand transparență în recrutare. E ca într-o relație – dacă ne păcălim unii pe alții la început că suntem altfel decât suntem de fapt, nu avem nicio șansă de reușită împreună.