POV: Ai rămas fără job? Care sunt primii pași pe care să îi faci

Fie că ți s-a restructurat poziția sau ai ajuns într-un punct maxim de frustrare și ți-ai dat demisia fără să ai alte oportunități pe masă, să rămâi fără job poate fi cel puțin o provocare, dacă nu chiar o situație foarte neplacută. Cu atât mai mult dacă ești obișnuit să fii în priză și să ai stabilitate. În același timp însă, un astfel de context poate deveni o oportunitate de recalibrare și de dezvoltare personală și profesională. Iată câteva recomandări care te ajute în a identifica ce ai de făcut pe mai departe:

 

Analizează-ți competențele, abilitățile și realizările. Identifică punctele  tale forte și ariile de îmbunătățit, ca să înțelegi mai bine ce plus valoare poți aduce și ce avantaje competitive ai în piață.

În același timp, fă un inventar al lucrurilor care ți-au plăcut și care nu ți-au plăcut în joburile anterioare, evaluează în ce arii te-ai putea dezvolta și clarifică-ți ce ți-ai dori ca pas următor. O astfel de introspecție previne capcana de a accepta orice rol apare și te ajută să te poziționezi corect în procesele de recrutare viitoare.

Actualizează-ți CV-ul și profilul LinkedIn. Evidențiază proiectele importante, responsabilitățile și rezultatele, punând accent pe impactul pe care l-ai avut în rolurile anterioare.

Activează-ți rețeaua de contacte. Poate ai senzația ca “lumea” știe că îți cauți și ce tip de rol ar putea fi potrivit pentru experiența ta, dar realitatea e că fiecare le are pe ale lui. Sună oamenii, întâlnește-te cu ei, comunică cu cunoștințele relevante și spune-le concret ce cauți.

Participă la evenimente de business, industrie sau networking și contactează-te cu oameni diverși. Ține cont însă că networking-ul nu înseamnă doar să ceri ajutor, ci și să oferi sprijin și resurse.

Identifică competențele cerute pe piața muncii pentru rolurile vizate. Completează-ți cunoștințele prin cursuri și certificări relevante.

Fă voluntariat sau mentoring. E important să îți ocupi timpul cu activități constructive, care dau sens perioadei de tranziție.

Explorează consultanța, proiectele temporare, management interim sau fractional în domeniul tău de activitate. Acestea oferă flexibilitate și îți pot completa CV-ul cu realizări recente.

Dezvoltă sau îmbunătățește brandul personal. Profită de platformele sociale, în special LinkedIn, și postează conținut relevant, articole sau opinii și discută subiecte din industrie pentru a atrage atenția asupra profilului tău și a te poziționa ca expert în domeniul tău.

Contactează-te cu consultanți din agenții de recrutare / executive search, care să te aibă în vedere când apar oportunități potrivite.

Consultă-te cu un coach de carieră, care te poate ajuta să-ți definești mai clar obiectivele, să identifici potențiale blocaje și să-ți construiești un plan de acțiune structurat. Acesta poate oferi, de asemenea, sfaturi personalizate pentru piața muncii actuală.

 

E important să nu disperi și să nu te descurajezi, mai ales că o astfel de atitudine se simte imediat în interviuri și te va dezavantaja. Refuzurile sunt o componentă de neevitat în procesele de recrutare, însă recomand să nu le iei personal și să încerci să obții din fiecare experiență feedbackuri constructive. De la un nivel încolo durează puțin mai mult să găsești un nou rol potrivit, însă perioada de tranziție poate fi transformată într-o reală oportunitate de a-ți recalibra cariera, extinde rețeaua de contacte și dezvolta noi competențe.

 

Postare publicată pe LinkedIn https://www.linkedin.com/in/alexandraene1/

Subscribe to our newsletter

By subscribing you will receive market insights, company news or information regarding the open positions.