Postare scrisă de Alexandra Ene pentru LinkedIn https://www.linkedin.com/in/alexandraene1/
Greu la deal cu boii mici. Boii mici fiind în acest început de an puterea mea de concentrare. După o vacanță foarte relaxantă, “efectele adverse” pentru mine s-au tradus într-o reacomodare mai dificilă la viața reală.
Dacă și voi vă găsiți mai greuț ritmul, poate vă e de folos să împărtășesc cum am abordat eu situația:
⭐ Claritatea obiectivelor: Toate task-urile mele sunt organizate în Microsoft To Do, pe categorii. În fiecare dimineață, îmi dedic primele minute pentru a stabili ce e important și urgent în ziua respectivă. Acest lucru mă ajută să rămân concentrată și să prioritizez.
⭐ Prioritizarea: În loc să abordez sarcinile în ordinea în care au apărut, mă concentrez pe cele cu cel mai mare impact.
⭐ “Eat the Frog”: Inspirată de expresia lui Mark Twain, încep ziua cu cea mai dificilă sau mai puțin plăcută sarcină. Odată ce aceasta este finalizată, restul zilei pare mult mai ușor.
⭐ Gestionarea timpului: Îmi împart ziua în blocuri de timp dedicate pentru sarcini specifice – cum ar fi întâlniri, lucrul la proiecte complexe sau perioade de răspuns la e-mailuri. Încerc astfel să-mi maximizez eficiența și să evit supraîncărcarea cu prea multe sarcini simultan, pentru că altfel tendința mea naturală este de a face 700 de lucruri deodată și obosesc foarte tare.
⭐ Delegarea și colaborarea: Am învățat că nu e nevoie să fac totul singură. Delegarea sarcinilor unde pot și colaborarea strânsă cu colegii mă ajută să gestionez mai bine task-urile complexe.
⭐ Echilibrul: Îmi rezerv timp pentru familie, relaxare și hobby-uri, însemnând că îmi blochez inclusiv în calendar aceste activități. E vital să îmi încarc bateriile pentru a nu mă simți copleșită.
⭐ Rețeaua de suport: Discuțiile cu oameni în care am încredere îmi oferă perspective noi și mă ajută să mă mențin conectată și motivată.
⭐ Adaptabilitatea: Fiecare zi vine cu noi provocări. Lucrez cu mine pentru a fi pregătită să-mi ajustez planurile și să abordez problemele cu o gândire deschisă, să nu rămân setată în niște idei fixe.
⭐ Celebrarea micilor succese: În fiecare zi, încerc să recunosc și să sărbătoresc chiar și cele mai mici realizări, ca să mă mențin într-o stare pozitivă. Continui astfel să țin cu religiozitate jurnalul recunoștinței de care vă povesteam anterior.
⭐ Revizuirea săptămânală: La sfârșitul săptămânii, monitorizez progresul și ajustez planificarea pentru săptămâna următoare.
Pe voi ce strategii vă ajută să vă reintrați în ritm după vacanță?