Postare scrisă de Alexandra Ene pentru LinkedIn https://www.linkedin.com/in/alexandraene1/
“Unpopular opinion” despre asumare într-un proces de recrutare:
Am întâlnit mulți antreprenori și manageri care își doresc să apeleze la suport extern pentru un proces de recrutare structurat, dar le este teamă, nu au încredere sau nu au un buget disponibil.
În această situație, care este metoda cea mai simplă prin care pot încerca să acceseze astfel de servicii?
Pot lucra cu companii de recrutare pe baza unui “success fee”, adică să plătească doar la finalul procesului, după ce candidatul a fost plasat cu succes. Aceste companii oferă în general servicii de recrutare de volum.
Noi nu oferim astfel de servicii, ci facturăm un avans nerambursabil la începutul proiectului. Iată câteva motive pentru care am decis să lucrăm așa:
➡️ Plata unui avans nerambursabil demonstrează angajamentul și seriozitatea angajatorului în procesul de recrutare, respectiv ne arată că firma este cu adevărat interesată să găsească candidatul potrivit și este dispusă să investească resurse pentru acest scop.
➡️ La rândul nostru, implicăm multe resurse în identificarea candidaților potriviți, atât de timp, cât și financiare, și acestea trebuie acoperite într-o anumită măsură.
➡️ Reducerea riscurilor de abandon: Procesele de executive search pot fi complexe și consumatoare de timp. Plata unui avans poate contribui la reducerea riscului ca firma de recrutare să renunțe la căutare pe parcurs sau să prioritizeze alte clienți care oferă un suport financiar mai mare, dar și ca angajatorul să abandoneze procesul sau să folosească concomitent mai multe firme de recrutare pentru același proiect.
➡️ Un avans nerambursabil poate fi văzut ca o investiție în identificarea unor talente, lideri sau executivi potriviți pentru companie. Chiar dacă procesul nu se încheie cu o angajare din diverse motive, clientul beneficiază de experiența și eforturile depuse de firma de recrutare. În executive search, clientul nu plătește doar angajarea, ci întregul pachet de servicii și resurse furnizate pentru a găsi, atrage și selecta candidații de top potriviți pentru poziția respectivă (analiza pieței, identificarea și proactivitatea în contactarea candidaților pasivi, motivarea acestora, procesul de intervievare și evaluare, verificarea referințelor, consilierea strategică, sprijinul pe tot parcursul procesului etc).
Pentru a minimiza riscurile, recomandăm să lucrați cu colaboratori în care aveți încredere, care au experiență și o reputație bună și/sau despre care ați primit recomandări. În același timp, este important să comunicați așteptările voastre, să oferiți informații și feedback pe parcursul procesului, să fiți disponibili și flexibili.