Postare scrisă de Alexandra Ene pentru LinkedIn https://www.linkedin.com/in/alexandraene1/
Încep cu două mențiuni
👉 Lucrez la un nivel la care nu angajăm pe baza CV-ului, însă acesta este oglinda candidatului și cum arată ne spune foarte multe despre persoana din spatele documentului.
👉 Jobul meu nu este de a redacta sau optimiza CV-uri, prin urmare lista de mai jos nu este exhaustivă (pentru asta v-o recomand pe Camelia Erika Macsim), însă îmi trec mii de astfel de documente prin mână și sunt câteva aspecte care îmi sar în ochi:
🖋 Denumirea: primesc multe CV-uri cu titluri precum „CV en”. sau "AbC...." Vă recomand să includeți numele vostru și anul, ne ajutați astfel la identificarea rapidă și corectă a documentului și la evitarea confuziilor.
🖋 Claritate și organizare: Apreciez foarte tare un CV bine structurat, clar și ușor de citit. În haos este ușor să se piardă informații importante sau ca recruiterul să nu înțeleagă profilul candidatului.
Astfel, informațiile relevante ar trebui să fie ușor de găsit, să nu ajungem să săpăm după roluri, angajatori, perioada de timp petrecută în fiecare rol, nivelul de educație și certificări. Dacă aveți un super avantaj competitiv, ar fi minunat să fie cât mai vizibil.
🖋 Dimensiunea: CV-urile concise și care evidențiază informațiile relevante într-un mod organizat fac sigur o impresie mai bună decât cele foarte lungi în care te pierzi. Aș zice că idealul este să vă încadrați în două pagini, iar dacă simțiți că mai aveți multe de zis puteți pregăti și o variantă mai extinsă pe care să o trimiteți la cerere sau în anumite contexte.
🖋 Aspectul general și greșelile: Nu pot să ignor eventualele greșeli gramaticale sau typos, deoarece acestea pot reflecta lipsa de atenție la detalii a candidatului. De aceea, ajută ca înainte să trimiteți CV-ul oriunde, să rugați pe cineva cu ochi critic să îl revizuiască.
🖋 Realizări și proiecte: Succesele notabile, premiile, proiectele sau orice alte reușite care ies în evidență sunt adesea puncte de interes pentru recruiteri, deoarece pot ilustra performanța și potențialul candidatului.
Astfel, subliniați rezultatele, impactul, nu task-urile – cum ați făcut jobul mai bine ca alții, cum a beneficiat compania, cum ați făcut diferența, dacă ați primit premii sau recunoaștere – sunt binevenite rezultatele cantitative, cifre oriunde posibil.
🖋 Datele de contact trebuie să existe. NU adresa de acasă, dar oraș, email (personal, nu de muncă) și număr de telefon este obligatoriu să fie incluse. Link-ul de LinkedIn este un plus dezirabil.
🖋 Poza, dacă alegeți să o includeți, este important să fie de calitate bună și realizată într-un mediu profesional. Se vede când sunt poze de la nuntă.
🖋 Hobby-urile merită incluse doar dacă sunt relevante (de obicei nu sunt).
Atunci când pregătiți CV-ul, este important să vă gândiți cum ar putea fi citit și interpretat de cineva care nu vă cunoaște. Rolul lui este să vă ducă la un interviu și, cu ajutorul lui, să plecați cu dreptul în procesul de recrutare.