Postare scrisă de Alexandra Ene pentru LinkedIn https://www.linkedin.com/in/alexandraene1/
Am fost întrebată de clienții noi și de clienții potențiali care sunt pașii principali ai unui proces de executive search, după ce am organizat sesiunea de briefing:
✅ Pregătim un document de uz intern în care includem toate informațiile primite de la client (de la profilul căutat, până la contextul organizației). Trimitem acest document clientului pentru feedback și un OK final, astfel ne asigurăm că totul e clar și bine înțeles de către noi, client și echipa sa.
✅ Validăm care sunt informațiile confidențiale și ce poate fi comunicat candidaților, în funcție de etapa procesului de recrutare.
✅ Redactăm Job Description pe care îl vom posta anonim pe website și LinkedIn, dacă așa agreăm cu clientul.
✅ Pregătim strategia de căutare și o listă cu companii din piață unde ne propunem să căutăm oameni, atât în aceeași industrie, cât și în domenii conexe sau cu modele de business similare.
✅ Calibrăm nivelul poziției, căutăm oameni pe diferite canale, inclusiv rețeaua Consultantului și recomandări, și îi contactăm.
✅ Discutăm cu candidații, evaluăm potrivirea lor cu rolul și organizația, atât din punct de vedere al experienței, competențelor și calificărilor, cât și a profilului personal.
✅ Ținem la curent clientul cu evoluția proiectului și prezentăm informații relevante din piață pe care le aflăm pe parcursul procesului.
✅ Selectăm între 3 și 5 candidați pentru care pregătim rapoarte de evaluare.
✅ Ne implicăm în stabilirea întâlnirilor dintre angajator și candidați, facem testări psihometrice, verificăm referințe.
✅ Pregătim Scrisoarea de Intenție pentru candidatul selectat, sprijinim discuțiile ulterioare și negocieri dacă este cazul, asigurând o comunicare eficientă până la angajare.
✅ După finalizarea proiectului, ținem legătura cu clientul și candidatul plasat, pentru a ne asigura că totul merge conform așteptărilor.
🎯 Obiectivul nostru principal: clientul să primească o listă scurtă cu candidați potriviți pentru contextul și obiectivelor lor, nu doar oameni buni în general. Uneori, așteptarea companiilor este să primească mai multe profiluri din care să aleagă, dar le explicăm că acest lucru este contraproductiv. Atunci care mai este valoarea adusă de Consultant?
👉 Noi trebuie să fim un filtru eficient, astfel încât să le optimizăm organizațiilor timpul și consumul de resurse.