Postare scrisă de Alexandra Ene pentru LinkedIn https://www.linkedin.com/in/alexandraene1/
Eforturile Consultantului în recrutare și ale compania angajatoare pot fi foarte mari, însă câteodată procesele de recrutare nu sunt finalizate așa cum a fost planificat. Iată câteva dintre cele mai comune motive:
1. Diferențele dintre așteptările angajatorului și piață: poate exista o discrepanță între ceea ce angajatorul caută și ce își doresc candidații. Iar asta întârzie procesul de recrutare sau chiar îl blochează.
💡De exemplu, angajatorul poate avea așteptări nerealiste privind lista de cerințe pentru poziția respectivă, bugetul este sub nivelul pieței, tipul de profil căutat nu este disponibil în zona sau domeniul în care activează compania.
2. Competiția puternică pentru talente: în contextul actual, avem o piață a candidaților, iar companiile trebuie să facă eforturi să atragă profesioniștii potriviți.
Avem de asemenea situații când candidații ajung până în faza finală a procesului și refuză oferta, deși din punct de vedere financiar se aliniază cu așteptările financiare comunicate la începutul procesului de recrutare. Aceasta deoarece au opțiuni multiple, nu se grăbesc să facă schimbări doar pentru bani, ci vor să ia decizia cea mai bună pentru cariera și nevoile lor.
💡Un sfat pentru managementul blocat în ideea că “mai sunt 100 de oameni la poartă care așteaptă să fie recrutați”: încearcă să te recalibrezi conform realității din piață.
3. Procesele de recrutare pot fi întrerupte uneori din cauza unor probleme interne sau a schimbărilor în companie. Acestea pot include:
· Reorganizări sau schimbări în structura organizațională care afectează nevoile de personal.
· Bugete reduse sau restricții financiare care conduc la amânarea sau anularea unor angajări planificate.
· Schimbări în prioritățile companiei sau ale strategiei de business care determină reevaluarea nevoilor și a cerințelor postului deschis.
4. Angajatorul are un renume prost. Candidații fac research, caută online, vorbesc cu cunoscuții, se interesează despre mediul de lucru al viitorului angajator. Dacă află lucruri care îi pun pe gânduri, despre comportamente toxice sau stiluri de management care nu se aliniază cu așteptările lor, de cele mai multe ori nu vor continua procesele de recrutare.
Noi căutăm mereu rețeta care să ducă la 100% rată de succes, însă pentru a maximiza șansele finalizarii unui proiect cu succes, recomandăm:
✅ o comunicare foarte bună între angajator și Consultant
✅ o planificare strategică
✅ o strategie de employer branding
✅ răbdare și flexibilitate de ambele părți.
Standardele pot rămâne sus, însă trebuie să ne adaptăm noilor realități ale pieței.
Vrei să reduci riscul de întrerupere a procesului de recrutare? Sunt importante comunicarea deschisă și transparentă cu candidații și evaluarea constantă a procesului de recrutare, dar și a potențialelor probleme interne.